KURSUS PROFESIONALISME GURU KAFA SIRI 2 2021

Kursus ini khusus kepada guru-guru KAFA Sabah yang telah mengikuti Kursus Induksi Guru KAFA terdahulu.

Asas

Dicipta Pada ad_sabah Dikemaskini Pada 25/09/2021 14:53

Percuma

What's Included

  • 3:50:26 on-demand video
  • 9 Kuliah
  • 3 downloadable resources
  • Access on tablet and phone
  • Certificate of completion

Apa yang anda akan pelajari

  • Mengetahui dan menguasai Garis Panduan KAFA
  • Mengetahui dengan lebih mendalam mengenai Kurikulum KAFA 2.0
  • Mengetahui Pedagogi Pendidikan Islam

Kurikulum Modul

Expand all Collapse all

9 Kuliah

3:50:26

Keperluan

  • Telah mengikuti kursus induksi Guru KAFA di ILIM atau secara atas talian

Keterangan

Kursus ini bertujuan untuk meningkatkan tahap profesionalisme Guru KAFA di Negeri Sabah terutama pengetahuan berkaitan Pedagogi Pendidikan Islam sebagai salah satu langkah dalam memperhalusi teknik pengajaran dan pembelajaran dalam kelas

Pengajar

(4.87)

1 Kursus

2672 Pelajar

516 Ulasan

Maklumbalas Pelajar

4.83

From 127 Reviews

100%

4%

2%

6%

4%

Assalmwbth whai saudara2ku smua.Sya ingin meneruskan menjawab dn menamatkan kursus tersebut iaitu kuiz 8 utk ulang kerana gagl.Namun demikian,sya telah berusaha menaip link,log masuk higgalah ke kuiz 8.Tidak dapat.Besarlah harapan sya jika dapat mengulang kuiz 8 dan menamatknnya shigga lulus.Semoga Allah mmbals segala kprihatin dn kebaikn.Ddahului ucapn jutaan tma kasih.Wassalam
Terima kasih syukur Alhamdulillah pada
JAKIM membantu dan menambah ilmu
Pada saya.
Ok lah,terbaik.dapat saya mengulangkaji balik😊🌹🌹
Assalamualaikum..syukur alhmdlh brsyukur kpd Allah SWT.kerana saya selesai menyelesaikan kursus dan mnjawab kuiz e learning utk guru2 KAFA .wlupn bnyk cabaran n ujian yg saya tempuhi namun saya tidak berputus asa dalam menyelesaikan amanah yg tetapkan olh pihak jakim.😍😍👍👍
Terimah kasih pada JAKIM. Membantu dan menambah ilmu pada sy..sukron..
Soalan yang dibina dapat menguji sejauh mana guru KAFA dapat memahami tugas sebagai seorang guru KAFA. Oleh yang demikian kursus seperti ini perlu diteruskan di masa - masa akan datang.
Saya bersyukur dapat mempelajari dalam kursus ini dan bersyukur kapada pihak jakim atas kursus yg membarikan pengajaran terhadap diri saya yg byk kekurangan ilmu
Kursus e-learning ini amat baik untuk pengetahuan saya sebagai guru kafa dalam pembelajaran pendidikan abad ke-21.
Assalamualaikum,dengan adanya kursus E learning begini,saya dapat ilmu banyak bidang,dari sudut menjawab kuiz,menguasai masa menjawab,berfikir menjawab soalan dan banyak lg.Tahniah dan syabas kepada pihak JAKIM cawangan Sabah yg atas kursus yg dibuat kepada guru kafa,sangat² bermanfaat.Saya berharap kursus sedemikian dapat diteruskan.
Alhamdulilah.. kursus ini memberi banyak manafaat kpd saya sebagai seorang guru kafa selain membantu untuk saya mengetahui dengan lebih terperinci tentang pengurusan kafa ianya juga memberi pengetahuan tambahan kepada saya sebagai seorang pendidik .
terima kasih 👍
Alhamdulillah selesai sudah menjawab soalan kursus profesionalisme guru kafa siri 2 2021 yang memberi ilmu pengetahuan luas tentang pendidikan, syabas dan tahniah kafa jakim memberi kursus kepada guru- guru kafa secara online
Alhamdulillah selesai sudah kursus. Kursus yang mencabar bagi saya tapi sangat2 seronok banyak ilmu yang dapat diperolehi dan cara2 buat PDP dan RPH yang baik dan teratur.
Alhamdulillah,saya dpt mgikuti kursus ini smpi hbis.Kursus ini dpt mnambh ilmu pgetahun dan kefahamn saya tentang KAFA.Segala ilmu pedagogi dpt membntu saya dlm p&p.
Alhamdulillah kursus yg amat baik dan sangat menguji minda.
Mantap dan terbaik. Kursus yang membuka minda untuk guru2 kafa
Saya amat berpuashati dgn slot ceramah yg di beri ia dapat menambah kefahaman dalam pembelajaran dan pengetauhan am bg saya slot seperti ini boleh siteeuskan lg untuk guru kafa seluruh sabah
Alhamdulillah selama saya mengikuti kursus profesionalisme guru KAFA siri 2.Saya dapat menambah ilmu pengetahuan dan dapat belajar tentang ilmu pengenalan Jakim,kurikulum KAFA, garis panduan KAFA dan dalam bidang -bidang lain.
Alhamdulillah...sudah selesai menonton kuliah dan menjawab kuiz.kuliah yang menarik dan mudah difahami.banyak ilmu yang rmanfaat diperolehi.sya dapat pelbagai teknik mengajar yang boleh diaplikasikan di dalam bilik darjah
Kursus ini amat bermanafaat dan dapat memberi ilmu serta pengetahuan yang baru untuk saya terbaik kursus profesionalisme guru kafa siri 2.2021
Kenapa saya tidak dapat meneruskan kuiz 10 ?
Assalamualaikum wrt.

Selawat dan salam keatas junjungan besar kita Nabi Muhammad SAW dan seluruh ahli keluarga baginda. Syukur Alhamdulillah kerana kami para guru- guru KAFA berjaya menyelesaikan Kursus Profesionalisme Guru KAFA Siri 2 bagi tahun 2021.

Banyak input-input ilmu kefahaman dan teori yang kami perolehi melalui kursus Profesionalisme ini dan seharusnya di aplikasikan di dalam dunia perguruan dan pendidikan.

Terima kasih diucapkan kepada pihak penganjur yang bertungkus lumus melaksanakan dan memastikan semua guru- guru terlibat untuk menyelesaikan kursus ini.

Mudah-mudahan akan ada lagi kursus-kursus seperti ini di jalankan untuk guru- guru bagi meningkatkan lagi tahap kemahiran dan pengalaman dalam arena pengajaran dan pembelajaran.

Mohon maaf atas segala kelemahan dan kekurangan sepanjang tempoh kursus ini berjalan.

Syukran. Jazakallahu khairan jaza.
kursus ini sgt seronok dan menambah pengetahuan🌼🌼🌺💐

terbaik!
Kursus profesionalisme guru kafa sangat penting dalam membentuk jati diri seorang guru. Kursus ini sangat relevan untuk diadakan sepanjang waktu tempoh perkhidmatan guru kafa. Sekian Terima kasih.
"Guru Cemerlang, Negara Gemilang"
🌻ALHAMDULLILAH SAYA DAPAT MENJANA FIKIRAN DAN SECARA LANGSUNG DAPAT BELAJAR TENTANG ILMU PENGENALAN JAKIM, KURIKULUM, GARIS PANDUAN KAFA DAN PELAJARAN DALAM BIDANG2 LAIN. SAYA JUGA DAPAT MENJAWAB KUIZ YANG DISEDIAKAN OLEH PIHAK JAKIM DAN BELAJAR SERTA BERJAYA MENJAWAB DENGAN SELESAI. SYUKUR ALHAMDULLILAH. SEMOGA APA YANG SAYA DAPAT MENJADI PENDORONG UNTUK BERJAYA DI DUNIA DAN AKHIRAT. AAMIIN. SYUKRAN JAZILAN SEMUA🌻👍
Alhamdulillah.. penambahbaikan buat diri. Terima kasih buat seluruh pihak yang menjayakan kursus untuk guru KAFA.
Alhamdulillah , selesai sudah ujian minda walaupun lambat selesaikan serta menguji kesabaran seorang guru. Terima kasih kepada JAKIM yang memberi tunjuk ajar dalam proses menjadi seorang guru yang berpengetahuan luas.
Kursus ini memberi banyak ilmu yang bermanfaat,terima kasih..
Alhamdulillah,,,
Kursus yang amat bermakna,
Khususnya untuk guru2 KAFA
Ucapan terima kasih kepada pihak JAKIM
yang telah mewujudkan kursus kepada Guru2 secara dalam talian pada masa pandemik C19 ini,, terbaik
Kursus ni bagus sebab banyak bagi ilmu pengetahuan terutamanya bahagian rph Dan pedagogi, tapi saya tidak tau apa masalah kuliah 4 Dan ke atas saya tidak boleh buka. Data Masih Ada lagi. Try WiFi husband pun xdapat juga. Cuba guna hp lain pun Masih Sama. Loading itu biasa tapi kalau sampai sejam lodingnya Tu bukan biasa² juga Tu.
Terimakasih kepada JAKIM cawangan negeri Sabah kerana telah mengadakan kuiz seperti ini yang begitu amat membantu meningkatkan pengetahuan kepada guru...
Alhamdulillah,akhirnya siap jgk mwnjawab kuiz ni biar pn agak lewat sedikit.. Terima kasih kepada JAKIM kerana mengadakan kursus yang sangat bermanfaat buat kmi semua..
Saya berharap kursus ini dot diteruskan pada masa akan dtg yg memberi peluang kod guru2 kafa di Sabah ini dpt memperkembangkan lagi ilmu kpd generasi pada masa akan dtg dgn lebih baik,dan guru2 juga boleh menimba ilmu drpd teknik pengajaran yg lebih maju PD masa akan datang.
Alhamdulillah...sudah selesai menjwb smua soalan kursus..Terima kasih atas kursus yang dianjurkan oleh jakim kafa sabah..semoga bermanfaat dan diamalkan dalam pengajaran kafa...Terbaik
assalmualaikum wbt..

terima kasih JAKIM CAWANGAN SABAH
terima kasih kafa sabah
terima kasih penyelia kafa matunggong ustzh norhayati binti hamzah

di atas setiap kesungguhan yang di salurkan untuk menjadikan guru KAFA agar sentiasa peka dan berkualiti mengikut garis panduan semasa dan kaedah pengajaran yang terikini
Kursus Profesionalisme Guru Kafa amat sesuai untuk guru - guru KAFA memantapkan lagi pengetahuan berkenaan JAKIM dan perjalanan sebagai seorang guru di jabatan berkenaan. Oleh yang demikian kursus seperti ini perlu diteruskan di masa - masa akan datang.
Alhamdulillah. terima kasih
Terima kasih atas kursus yang dianjurkan jakim kafa sabah..semoga bermanfaat dan diamalkan dalam pengajaran kafa..
Kursus yang sangat baik untuk guru guru , namun saya sedang menanti nanti keputusan kursus ini..harap dapat dipercepatkan :')
Assalamualaikum. Saya telahpun menjawab soalan final exam (seksyen B) pada hari Sabtu yang lalu tetapi sehingga sekarang masih belum ada keputusan untuk ujian tersebut. Mohon pencerahannya.
Alhamdulillah..kursus yang sangat bermanfaat khususnya untuk guru-guru KAFA. Syabas dan terima kasih diucapkan kepada pihak JAKIM yang dapat memberikan kursus kepada guru-guru secara maya pada masa pandemik ini.
ASSALAMUALAIKUM..ALHAMDULILLAH, TERIMA KASIH PIHAK JAKIM KERANA MENGANJURKAN KURSUS INI, KURSUS YANG BAIK.
Kursus ini merupakan 1medan buat guru-guru KAFA untuk lebih berpengetahuan dalam menjadi pendidik yang baik dan profisonal dimasa akan datang.
Alhamdulillah.. Krusus yang bermanfaat , dapat mengembangkan lagi ilmu pengetahuan kami sebagai guru.semoga ada lagi krusus seterusnya sebegini untuk meningkatkan lagi daya kreatif dan inovatif, membina idea dan lebih maju seiring dengan guru pendidikan masa kini.
Alhamdulillah kursus yang bermanafaat bagi guru- guru kafa.
Terbaik untuk guru-guru kafa menambahkan pengetahuan..
Soalan yang dibina dapat menguji sejauh mana guru KAFA dapat memahami tugas sebagai seorang guru KAFA. Oleh yang demikian, soalan kompetensi seperti ini perlu diteruskan pada masa yang akan datang.
Alhamdulillah..kursus ini sangat bermanfaat,banyak ilmu yang telah saya perolehi hasil dari kursus ini.terbaik!!
Terima kasih,KuiZ banyak memberi ilmu yang bermanfaat.
Alhamdulillah kursus yang bermanfat
Guru yang mempunyai ciri-ciri profesional, beretika dan berakauntabiliti amat penting kerana ia memberi kesan positif atau implikasi baik yang banyak kepada banyak pihak yang berkaitan secara langsung dan tidak langsung dengan dunia pendidikan.
Alhamdulillah....terima kasih kepada JAKIM kerana mengadakan kursus yang sangat memberi manfaat kepada semua.
Alhamdulillah..dengan kursus ini banyak yang dapat dipelajari dan sangat bermanfaat..terima kasih..
Alhamdulillah...akhirnya selesai juga menjawab kursus. Dengan adanya kursus ini amat bermanfaat untuk saya kerana banyak ilmu pengetahuan saya dapat. Terima kasih JAKIM Sabah dan pihak yang terlibat dalam menyediakan kursus ini. Terbaikk...JAKIM Sabah. mantap..
Alhamdulillah.. Kursus yang bermanfaat.
Alhamdulillah.. kursus ini sangat memberi input yang baik dan sangat membantu guru-guru bagi meningkatkan kualiti pengajaran dan pembelajaran.
Kursus yang sangat bermanfaat
Alhamdulillah, kursus yang sangat baik dan berguna, Tahniah buat pihak pengurusan kerana menjayakan kursus sperti ini
Assalamualaikum wrt , Alhamdulillah ke hadrat Allah SWT yang memberikan kemudahan untuk menjawab semua soalan yang disediakan . Alhamdulillah dan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat terutama JAKIM MALAYSIA dan JAKIM SABAH . TERBAIK.
berapa saya kena tunggu keputusan seksyen B? sudah 3 hari saya tunggu😅
Allahmdulillah selesai menjawab kursus.dgn adanya kursus ini sy banyak mempelajari yang sebelum ini sy tidak tahu.Terima kasih JAKIM.
Terima kasih dengan program yang diberikan ini,kerana dengan adanya program ini,bertambah juga pengetahuan kami tentang KAFA dan JAKIM sebagai guru kafa..
Alhamdulillah..kursus ini amat bermanfaat untuk saya..kerana banyak ilmu pengetahuan yang saya dapat...
Alhamdulillah..akhirnya selesai juga walaupun soalan mengelirukan,dan saya kerapkali gagal,tapi ada hikmahnya kerana saya dapat mengingat dengan baik maklumat dan ilmu yang perlu di ketahui sebagai. guru KAFA di bawah JAKIM.
Mohon unlock ulangan kuiz 9
Alhamdulillah....kursus tersebut sesuai d teruskan setiap tahun bagi menambah baik tahap pengetahuan dan pemahaman tugas sebagai seorang guru kafa untuk mencapai Objektif, Misi dan Visi KAFA Jakim khususnya di Negeri Sabah.
Boleh minta set up quiz 3.. tq..
Alhamdulillah dan terima kasih atas peluang yang diberikan dalam menamatkan kursus yang disediakan. Amat bermanfaat dan berjaya meningkatkan pemahaman serta pengetahuan saya selaku guru kafa. Tahniah JAKIM atas usaha membantu guru-guru kafa menambah ilmu pengetahuan.
Alhmdulillah soalan sebgini banyak membantu pemahaman guru kafa
kursus yang sangat membantu dari segi penambah baikan ilmu serta pengatahun diri sebagai seorang GURU.
kursus ini dapat membantu meningkatkan ilmu pengetahuan dan saya harap ia dapat diteruskan di masa akan datang.
Alhamdulillah lulus ..! kursus yang sangat penting untuk guru guru kafa . slot kuiz dan soalan pengukuhan yang sangat mencabar KBAT
Syukur Alhamdulillah terima kasih atas segalanya krusus ini di adakan secara atas talian. Banyak info2 yang penting diketahui. Walaupun pada mulanya agak susah menjawab dan dpt ktpsan gagal tetapi masih tetap berusaha utk memahami kehendak soalan yang diberi sambil mengulangbalik mendengar video yang telah disediakan.
Kuiz 1 & 3 sangat susah untuk lulus. Jawapan betul semua tapi bila selesai menjawab , gagal juga. Mengulang sampai hafal soalan. Tolong perbaiki sistem.
Assalamualaikum wbt, Alhamdulillah saya telah menyelesaikan kursus Profesionalisme Guru Kafa siri 2 bagi tahun 2021 secara keseluruhannya. Sangat banyak input dan ilmu baru yang saya perolehi sepanjang menjalani kursus ini. Terima kasih JAKIM dan pihak yang terlibat dalam menyediakan kursus ini. Semoga kursus seperti ini dapat dilaksanakan lagi pada masa akan datang 👍👍👍
Alhamdulillah, selesai menjawab dengan jayanya.
👍👍👍 Kursus yang sangat membantu buat semua guru-guru kafa.
belum dapat sijil walaupun sudah lulus semua kuiz 1 hingga 11.
Alhamdulillah kursus ini membantu dan mengajar tentang erti tidak berputus asa.walaupun selalu gagal tapi saya berusaha sampai saya lulus.Alhamdulillah lulus boss.
Terima kasih atas ujian ini..
Kursus Profesionalisme Guru Kafa Siri 2 2021 menguji sejauh mana kefahaman kami guru KAFA terhadap agensi, tugasan dan amanah yang diberikan kepada kami. Semoga selepas kursus ini kami lebih bertanggungjawab dan ikhlas mengalas tugasan yang diamanahkan.
Assalamualaikum... Bole jawab semula soalan kuiz 5 ka ustaz@ustazah..
Sya mahu ulang jwb exam kuiz 8 kerana gagal
Alhamdulillah sgt membantu dan menguji minda, namun tdk sesuai utk dikatakan mengikut video sepenuhnya, kerana terdapat soalan2 yang tidak berpandukan video tersebut. Apa pun, terima kasih JAKIM krn kursus sebegini dapat membina guru2 kafa khususnya.
kursus profesionalisme guru kafa memberi banyak manfaat kepada golongan guru untuk meningkatkan lagi pencapaian dalam sistem pendidikan masa kini
Kuiz 10 stuck pd soalan no 14.. Tidak boleh maju ke soalan seterusnya walaupun sdh cuba berulang kali dan line Internet dlm keadaan baik. Mohon pencerahan.. Tq. ( 2.10am )
dapat membimbing diri dan dapat mengetahui sistem kemahiran yang ada pada seorang guru
Kursus sebegini memang patut dibuat
untuk guru guru sabah supaya ianya lebih bermakna sebagai guru kafa khasnya di sabah. Terbaiiklah
Saya sangat menyokong padu kursus sebegini di berikan kepada guru kafa kerana melalui kursus ini saya sendiri lebih memahami tentang kafa, gerak kerja kafa, peranan guru kafa dan subjek subjek yang diajar di kafa. . Terima kasih pihak kafa menggunakan media sebegini untuk meningkatkan pengetahuan guru kafa itu aendiri...
Alhamdulillah..kursus dpat meningkatkkan lagi kebolehan guru dan kelemahan dalam musim pedemik
Berguna bagi memastikan guru kafa mengetahui belbagai peranan dalam organisasi jakim dan kafa terutamanya .
Alhmdulillah selesai menjawab soalan eLearning kursus guru kafa..walaupun trlmbt mnjwb namun DPT mberikn tambahan ilmu UTK guru..aamiinn
Terima kasih kasih lulus saya
Saya guru dan saya jugak ada ijazah dalam jurusan kejuruteraan komputer . interface untuk website kuiz cukup cantik dan kemas tetapi banyak kekurangan daripada fungsi dan sistem algorithm. sistem kuiz perlu dibaiki function,algorithm dan data structures programming . kuiz 4 hingga 9 sangat membantu dalam menambah pengetahuan . manakala kuiz 1dan 3 ,video rujukan kurang membantu dalam menjawab soalan kuiz terutama dalam kuiz 3 . video rujukan untuk kuiz 02 banyak membantu dalam menjawab soalan tetapi ada beberapa perkara yang berbeza dari info yang kami maklum sebelum nya . terima kasih
Permudahkan urusan orang lain. Allah permudahkan urusan kita.
alhamdulillah kursus ini dapat meningkatkan pengetahuan tentang kurikulum kafa dan garis panduan kafa. saya berharap program seperti ini akan diteruskan pada masa akan datang.
Alhamdulillah , terima kasih atas peluang penambahan ilmu yang diberi.
Kursus yang terbaik.. membuat guru lebih dekat, memahami Dan mengenal majikan iaitu JAKIM.
Saya mahu ulang semula menjawab slot 8 sebab slot 8 saya gagal tapi hingga ke hari ini saya tdk dapat mengulang semula
Kursus ini telah mengajar saya agar mensyukuri nikmat kejayaan dan bermuhasabah bila ditimpa kegagalan.
Alhamdulillah..
Terima Kasih kepada pihak Jakim kerana mengadakan kursus elearnig yang dapat menambah ilmu dan penambahbaikan dalam sistem pengajaran dan pembelajaran..
Alhamdulillah pengalaman kursus norma baharu. Terima kasih semua yang terlibat.
Alhamdulillah banyak dapat ilmu mengenai tugas2 guru dan teknik pengajaran yang berkesan.
Sila perbaiki lagi kualiti video bagi memudahkan guru untuk mendengar dan memahami apa yang ingin disampaikan.
mantapkan lagi quality bagi memudahkan guru menjawap.terima kasih atas kerjasama anda ....
Alhamdulillah, dengan adanya Kursus Profesionalisme Guru Kafa ini, ia dapat menambahkan ilmu pengetahuan saya. Terima kasih.
Dapat lebih memahami dan mendalami peranan JAKIM dan fungsi-fungsi Unit KAFA.Juga lebih memahami peranan saya khususnya sebagai guru KAFA.
Terima kasih pihak JAKIM
atas Kursus Profesionalisme
Guru KAFA Siri 2 2021 yang diberikan
Oleh kami semua.
tolong buka kuiz 2 dan 3
Allahamdulillah selesai menjawab soalan2 kuiz
𝑨𝒍𝒉𝒂𝒎𝒅𝒖𝒍𝒊𝒍𝒍𝒂𝒉..𝒔𝒅𝒉 𝒉𝒃𝒔 𝒊𝒌𝒖𝒕𝒊 𝒆𝒍𝒆𝒂𝒓𝒏𝒊𝒏𝒈 𝒌𝒖𝒓𝒔𝒖𝒔 𝒑𝒓𝒐𝒇𝒆𝒔𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍𝒊𝒔𝒎𝒆 𝒅𝒂𝒏 𝒔𝒚𝒖𝒌𝒖𝒓𝒍𝒂𝒂 𝒕𝒍𝒉 𝒍𝒖𝒍𝒖𝒔..🤲🤲😁 𝒔𝒐𝒂𝒍𝒂𝒏 𝒚𝒈 𝒎𝒄𝒎 𝒔𝒏𝒂𝒏𝒈 𝒋𝒂 𝒌𝒊𝒕𝒂 𝒕𝒈𝒌 𝒔𝒆𝒌𝒍𝒊 𝒋𝒘𝒑 𝒔𝒍𝒉 𝒑𝒍𝒂..𝒋𝒅 𝒎𝒂𝒌𝒂𝒏𝒚𝒂 𝒋𝒘𝒑𝒍𝒂𝒂 𝒅𝒈𝒏 𝒉𝒂𝒕𝒊 𝒉𝒂𝒕𝒊 𝒅𝒂𝒏 𝒕𝒆𝒍𝒊𝒕𝒕𝒊..𝒃𝒊𝒂𝒓 𝒍𝒂𝒎𝒃𝒂𝒕 𝒂𝒔𝒍 𝒔𝒍𝒎𝒕 𝒋𝒘𝒑𝒏..😂 𝒔𝒍𝒎𝒕 𝒃𝒆𝒓𝒋𝒖𝒂𝒏𝒈 𝒖𝒕𝒌 𝒓𝒌𝒂𝒏 𝒓𝒌𝒂𝒏 𝒚𝒈 𝒍𝒂𝒊𝒏..💪💪 𝒔𝒚𝒖𝒌𝒓𝒂𝒏 𝑱𝒂𝒌𝒊𝒎 𝒌𝒆𝒓𝒏𝒂 𝒂𝒅𝒂𝒌𝒂𝒏 𝒌𝒖𝒓𝒔𝒖𝒔 𝒔𝒆𝒃𝒆𝒈𝒊𝒏𝒊 𝒚𝒂𝒏𝒈 𝒃𝒐𝒍𝒆𝒉 𝒎𝒆𝒏𝒈𝒂𝒔𝒂𝒉 𝒎𝒊𝒏𝒅𝒂 𝒌𝒊𝒕𝒂..😘
Slm admin boleh set up slot 11 terima kasih
Alhamdulillah dengan adanya ujian e-learning dapat membuka minda ,menambah ilmu pengetahuan seiring dengan keadaan semasa.
Alhamdulillah..selesai menjawab..lulus..terbaik jakim..✅✅
Alhamdulillah,selesai akhirnya..terbaik👍👍
Alhamdulillah...kursus yg best
Terima kasih kerana memberi peluang dan ruang untuk kami menjalani kursus sebegini.Akan tetapi masalahnya internet jadi penghalang. bagi saya.
Alhamdulillah...suatu eksprimen latihan kursus secara alam maya paling menyeronokkan dan menaikkan semangat untuk lebih mendalami hal ehwal Kafa dan apa itu pendidikan secara lebih ilmiah dan efektif.
Semoga tahun yang akan mendatang, pihak pendidikan Kafa Jakim akan terus memberikan kursus seperti ini. Semoga kami, guru-guru Kafa Jakim lebih terbela bagi merealisasikan pendidikan PAK21 serta menyemai bakti keimanan, keislaman dengan siraman baja akhlak Rasulullah kepada para pelajar KAFA seluruh negara.
Allahumma amiin..
Assalaamu'laikum... maaf bertanya saya sudah lulu semua kuiz 1 hingga 11 tapi beum dapat sijil. Terima kasih
kursus ini sangat membantu para guru untuk lebih profesional dalam kerjaya sebagai guru kafa.
Dengan adanya kursus profesionalisme ni saya dapat menilai kemampuan dari segi pengetahuan dan tahap kecekapan dalam melaksanakan pdp.Ia juga dapat menaikkan semangat sebagai seorang guru dalam mendidik anak -anak.
alhamdulilah selesai mnjwb kuiz..
terbaikk😊
Alhamdulillah selesai menjawab terbaik 👍👍👍
Alhamdulillah selesai, kursus E-Learning memang terbaik.
Terbaik.. 👍👍
Cuma ingin tahu,
Bilakah keputusan dan sijil akan diberikan?
انتهى الحمدالله بعدالحملةالصليبية على الاءنترنت
Tekan jawapan yang betul, result keluar tetap salah.
Kursus E-Learning guru KAFA sangat bermanfaat kepada semua guru.
Bagi saya kursus profesionalisme guru kafa siri 2 2021 ini sangat bagus untuk kami. akan tetapi masalah line di tempat saya menyukarkan saya untuk menjawab soalan yang diberikan .
Bagi saya kursus profesionalisme guru kafa siri 2 2021 ini sangat bagus untuk kami. akan tetapi masalah line di tempat saya menyukarkan saya untuk menjawab soalan yang diberikan .
banyak perkara yang baharu saya tahu...tq pada pembuat soalan...walaupun saya tidak berjaya menjawab betul semua soalan
Alhamdulillah suda selesai mengikuti kursus profesionalisme guru kafa siri 2 2021..terima kasih kepada penceramah-penceramah yg terlibat..kursus ini banyak memberi ilmu kepada kami khususnya guru-guru kafa d pedalaman atas
Admin, minta tolg set up balik quiz slot 8.. Terima kasih
Terbaik kursus,banyak meningkatkan pengetahuan sedia ada berkaitan kerjaya sebagai guru kafa.
Assalamualaikum wbt..kuiz dari 1hingga ke final sy suda selesai buat..kuiz 3 saya suda selesai dan lulus tapi tidak di tnda suda d buat. Suda selesai 3 dan lulus tp sy tidak dapat sijil
Alhamdulillah, pengisian topik dan soalan2 kuiz dalam Kursus Profesionalisme Guru Kafa Siri 2/2021 banyak membantu saya untuk lebih memahami tugas sebagai seorang guru.
bagi kuiz yang ke empat, saya mendapati bahawa video yang disediakan tidak dapat membantu saya untuk menjawab soalan kuiz.
Alhamdulillah terima kasih kepada pihak pengurusan kafa JAKIM Sabah , kerana mengadakan kursus seperti ini , kerana kami pihak guru bertambah ilmu dan pengetahuan , dan tahu tentang semua pengurusan dalam kafa mantap !!!! Terbaik !!!!!!
Assalamualaikum....
Alhamdulillah... Selesai sudah menjawab kursus
PROFESIONALISME GURU KAFA SIRI 2 2021.
Semoga semua guru kafa cemalang terbilang.
Tahniah kepada yang terlibat...
Alhamdulillah... kursus dalam talian seperti ini amat mudah, bermakna dan berkesan bagi mengukuhkan lagi ilmu pengetahuan guru-guru dalam aspek pengajaran dan pembelajaran pedagogi khasnya dan boleh menjadi rujukan pada masa-masa akan datang.
Kursus sangat baik untuk menambah ilmu guru-guru. Cuma nak tunggu keputusan kuiz 11 lama sangat 😅. Terima kasih 👍
Alhamdulillah Dapat mengetahuai dan petambahan dalam ilmu
Aslm....mcmna mau dapat sijil
Kursus yang terbaik untuk menambahkan ilmu pengetahuan kepada saya dan guru-guru yang lain.
Alhamdulillah terima kasih kepada PPK ust Saiful Mukharram tuan penyelia sandakan 2 Ust Razali dan kakitangan KAFA JAKIM yang berusaha menjayakan kursus ini kepada semua guru KAFA
Asslm...Alhamdulillah..sya mengucapkan jutaan terima kasih kpd pihak JAKIM kerana menganjurkan KURSUS PROFESIONALISME GURU KAFA SIRI 2 bagi tahun 2021,yg diadakan selama 7hari bermula pada 23-29/08/2021...hasil drpd kursus ini byk ilmu yg sya pelajari...khususnya pedagogi sbg langkah untuk meningkatkan lg teknik pelajaran dan pembelajaran dalam kelas...selain drpd mengetahui garis panduan kafa dan kurikulum kafa 2.0..InshaaAllah akan dimanfaatkan...JAKIM TERBAIK....⭐⭐⭐⭐⭐
Kuiz 2 saya sudah jawab Surat penyambungan kontrak guru KAFA perlu dihantar —--— sebelum tamat tempoh lantikan.. saya jawab 6 bulan.. tapi kenapa salah..
Terima kasih kepada pihak jakim kerana mengadakan kursus profesionalisme guru kafa..ini kerana kursus sedemikian dapat mendalami ilmu & meningkatkan Prestasi guru tersebut ke arah yg lbih cemerlang,semoga semua sukses dlm mnjlnkn ibdh dunia & akhirat...Aamin.
Kursus sebegini perlu diteruskan kerana bermaklumat (tentang JAKIM) dan pendedahan tentang kepentingan ilmu pedagogi akan mendorong guru meningkatkan ilmu PdP.

Pada saya, pelaksanaan kursus alam maya sebegini berjaya kerana ia merentasi sempadan dan masa yang boleh disertai oleh semua guru KAFA. Bukan sahaja jimat kos tetapi efektif.

Untuk akan datang perlu penambahbaikkan lagi seperti penyediaan nota-nota kursus yang komprehensif untuk rujukan guru menjawab soalan dan sebagai hadiah untuk 'dibawa pulang'.

HIDUP KAFA!!!
Alhamdulillah, terima kasih JAKIM SABAH kerana telah mengadakan kursus ini. dengan adanya kursus ini, dapat lagi menambah ilmu pengetahuan saya dalam mendidik murid2.
Assalamualaikum wbt....


Terima kasih JAKIM CAW SABAH....
Terima kasih KAFA SABAH.....
Terima kasih juga kepada Ustaz Maznim Bin mazin......

Untuk setiap ilmu yang sangat bermanfaat , bernilai , berkualiti menerusi kursus PROFESIONALISME GURU KAFA SIRI 2 2021 seterus nya dapat di didikasikan kepada murid demi pendidikan ISLAM yang lebih telus untuk PENDIDIKAN KAFA...khusus nya KAFA SABAH.....


TERIMA KASIH SEKALI LAGI😊
Alhamdulillah krusus ini harap dpt diteruskan bgi memantapkan kan lgi pengetahuan guru2 kafa disabah ini dlm menimba ilmu khususnya slot pedagogi boleh membantu dlm.memperluarkan lagi ilmu pengetahuan guru-guru sebagai pendidik dlm mengembangkan ilmu kpd.murid-murid kafa khususnya aaminya robbalalamin.
- Krusus elearning / Profesionalisme Guru amat penting kerana :
1.) Banyak maklumat yang dapat Di ambil oleh guru berkaitan cara mengajar dan sebagainya
2 .) Banyak teori yang dapat di fahamkan dan Di ambil untuk menjalanakn pembelajaran P&P
3 . ) Dapat pengetahuan tentang penunuhan JAKIM
4 . ) Dapat membuka minda guru - guru pentingnya persediaan dalam menjalankan P&P
5 . ) Dapat mengetahuai tugas guru terhadap murid selain dari mengajar
6 . ) Dapat maklumat tentang cara buat RPH dengan lebih baik , jelas dan teratur
Assalammualaikum wbt...

Terima Kasih JAKIM CAW SABAH
Terima Kasih KAFA SABAH
Terima Kasih Penyelia Kafa Kinabatangan Ustaz Maznim Bin Mazin

di atas setiap kesungguhan yang disalurkan untuk menjadikan Guru KAFA agar sentiasa peka dan berkualiti mengikut garis panduan semasa dan kaedah pengajaran yang terkini.
Assalammualaikum wbt...

Sayang muara tidak berbukit,
Banyak bukit di batu karang,
Budi Tuan bukanlah sedikit,
Dari dulu sampailah sekarang.

Mawar melati indah ditaman,
Indah lagi kembang selasih,
Akhir kata saya ucapkan,
Indah sekian dan Terima Kasih.
Assallamualaikum,kpd jakim cawangn sabah ,trima ksih d ucpkn kerna mmbri pluang kpd guru2 mjwp kursus yg julung kli d adakn soalan2 bru bgi sy dn jga guru kafa ,wlpn internet kmi tdk baik tpi Alhmdulillah dpt jga mjwp kuiz ,syabas jakim sabah telah brjaya menmbah ilmu pengthuan buat guru kafa bru dn lma, d harap akan d adakn lgi kursus yg sbgini d msa akan dtg ,dn muda2 hn kursus ni dpt la guru2 kafa d serap ke jawatan guru kafa tetap. trima ksi skli lgi kpd jakim sabah. 5⭐
Assalammualaikum wbt...
Saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Terima Kasih Kepada Penganjur dan semua yang terlibat sama ada secara langsung mahupun yang berada dibelakang tabir atas inisiatif dan komitmen atas perlaksanaan kursus ini.
Syabas dan Tahniah kepada Pihak KAFA SABAH yang telah berjaya menganjurkan Kursus Profesionalisme Guru KAFA Siri 2 2021 dikala musim pandemik ini.
Syukur alhamdulillah,melalui kursus ini banyak ilmu yang bermanfaat saya perolehi serta dapat saya upgrade ilmu dan sekaligus dapat saya aplikasikan dalam PdPR.
Semoga usaha murni ini akan membantu memantapkan khususnya kami Guru KAFA dan semoga terus cemerlang KAFA SABAH.
Alhamdulillah...Wasyukurillah. Terima kasih kepada ADMIN , terima kasih penceramah2 yang memberi dan berkongsi ilmu dalam video , terima kasih PPK unit KAFA. Alhamdulillah kursus ini satu platform untuk saya sebagai guru kafa menambah ilmu pengetahuan dalam pengajaran pdp di sekolah sekaligus memantapkan lagi ilmu pengetahuan dengan menyelesaikan soalan kuiz yang diberikan. Alhamdulillah, walaupun dalam keadaan di uji covid19 , baru ada kudrat dan upaya 2 hari mengikuti kursus dan menjawab soalan kuiz sehingga selesai.
Allhamdulillah , hari jumaat lagi habis tapi lupa tulis ulasan 😅 terima kasih pihak jakim kerana buat kursus ini , byk memberi ilmu pengetahuan kpada kami .
Syukur alhamdulilah akhirnya dapat juga menjawab nombor 11 final exam yang terakhir semoga rakan-rakan seluruh negeri sabah dapat menjawab, terima
kasih jakim sabah memberi peluang kepada guru-guru KAFA mengikuti kursus profesionalisme guru KAFA siri 2
2021,semoga kelas KAFA lebih maju kehadapan dengan semagat kemerdekaan untuk menimbah ilmu pengetahuan.
Alhamdulillah, terima Kasih JAKIM kerana menganjurkan KURSUS PROFESIONALISME GURU KAFA SIRI 2 2021.. TERBAIK
Alhamdulillah,Terima kasih JAKIM kerana menganjurkan KURSUS PROFESIONALISME GURU KAFA SIRI 2 2021..TERBAIK
terima kasih JAKIM CAWANGAN SABAH TERBAIK
Assalamualaikum...terima kasih JAKIM
Alhamdulillah Terimah kasih kepada Jakim kerana dengan adanya kursus seperti ini,kami para guru Kafa dapat meningkatkan lagi ilmu pengetahuan tentang PdP guru yang sedia ada.
Pelbagai ilmu dan kaedah motivasi yang disalurkan oleh pihak Jakim bagi memberi input yang berguna kpd para pendidik khususnya.
kursus e-lerning ini banyak mberi manfaat kpd saya khususunya sbgai guru kafa..semoga dgn ada nya ilmu yg telah saya pelajari ini akan dpt dpraktikan dlm mgajar ank murid pada masa akan datang..
Assalamualaikum, Terima kasih yang tidak terhingga saya ucapkan kepada JAKIM cawangan Sabah kerana mengadakan kursus profesionalisme guru kafa siri 2 (2021) ini kepada guru-guru kafa.Melalui kursus ini, Alhamdulillah banyak ilmu dan manfaat yang saya perolehi.sekali lagi terima kasih kepada team kafa Sabah kerana berjaya mengadakan kursus ini dengan jayanya.Kafa Sabah memang terbaik..⭐⭐⭐
Alhamdulillah..terbaik kursus nya..wlupun pertama kali banyak kekeliruan dan sistem down sikit tp akhirnya ok jua,kekalkan begini teruslah..ok..assalamualaikum👍🏻👍🏻👍🏻
alhamdulillah selesai menjalani kursus profesionalisme Guru Kafa siri 2 2021 pada kali ini, walaupun jaringan internet kurang memuaskan, dan menganggu sedikit proses pendengaran secara detail kuliah yg di berikan, walau bagaimanapun, saya beterimakasih kerana di adakan anisiatif seperti ini di lakukan, kerana ianya banyak memberi banyak manfaat khusus buat guru guru kafa yang baru mahupun yang lama untuk lebih mengenali dan mengalas tanggungjawab sebagai guru kafa dan mengetahui secara detail mengenai jabatan, peraturan undang-undang dan bentuk tugasan guru kafa.

sekali lagi saya berterima kasih buat yang terlibat dalam menjayakan kursus online sebegini.
Sya guru kafa kinabtangan,bertugas di kampung sangau ingin mengucapakan setinggi tinggi ribuan terima kasih kepda jakim,dengan adanya kursus ini menambh lagi pengetahuan semua guru kafa,dan sya telah habis membuat quiz 1 hingga 11 alhamdulillah lulus dan banyak manfaat ilmu yang sya dapat dari kursus ini,,terbaik jakim
Alhamdulillah terima kasih KAFA SABAH, JAKIM CAWANGAN SABAH dan kepada semua yang berusaha dan bertungkus lumus membuat kursus ini. Alhamdulillah kursus ini sangat baik dan berguna untuk menambah ilmu pengetahuan kepada kami sebagai guru-guru khususnya di SABAH bumi tercinta ini. Terbaik 👍👍👍
Allhamdulillah banyak ilmu yg diperolehi stlah mengikuti kursus ini walaupun hanya dialam maya .
Terima kasih kepada jakim kerana memberikan kursus yg amat bermakna ini.semoga ilmu yg saya perolehi dapat saya sampaikan kepada murid2 insyaallah...
Alhamdulillah..suda dapat keputusan slot 11 hari ini...telah pon mndapat sijil....pertama2 ucapan terima kasih kepada warga JAKIM cawangan Sabah, penceramah2 dan admin kerana mengadakan kursus ini....Banyak perkara baru yang dipelajari...walaupun ada cabaran terutama line internet yang kadang2 tidak bekerjasama tapi syukur alhamdulillah dapat menghabiskan semua slot dgn jayanya....Terima kasih juga kepada Tuan penyelia Kinabatangan ust.Maznim kerana sentiasa peka dan memberi respon jika ada permasalahan berkaitan kursus ini.Akhir kata, Tahniah kepada rakan-rakan guru KAFA yg lulus.
Alhamdulillah terbaik.terbaik.terbaik.saya bagi 5 🌟.tidak dapat di ungkapkan dgn kata kata.Adakan lagi seperti ini..JAKIM Sabah terbalik.
Terima kasih yng tdk terhingga kpd pihak jakim dan semua yng terlibat kerana memberi peluang kpd kmi guru2 kafa untuk mengikuti kursus PROFESIONALISME GURU KAFA SIRI 2 .walaupun hnya dlm online tpi terasa seperti berada didalm kursus yng sebenar. Bnyk perkara yng bole dipljari dan ada beberapa Mklumat jakim yng baru diketahui, dpt menmbah ilmu. T. Kasih sekli lagi. Diharap kursus seperti ini akan ada lgi dimasa akan dtng.terbaikk⭐⭐⭐⭐⭐👍
Alhamdulillah..satu bahan bagi memantapkan lagi kesemua guru kafa.. Diharap ianya menjadi pegangan dan panduan berterusan dalam menjalankan tanggungjawab sebagai guru kafa seterusnya menjadi salah satu platform permulaan untuk jawatan guru kafa ini diserap dalam jawatan tetap InsyaAllah..
...بسم الله الرحمن الرحيم
Alhamdulillah segala puji dan syukur kehadrat Allah kerana masih menghidupkan kita dalam keadaan Islam,Iman dan Ehsan. Tidak lupa juga kepada junjungan besar kita Nabi Muhammad S.A.W.
Ucapan tahniah dan syabas kepada semua warga JAKIM yang mengadakan dan menjayakan Kursus Profesionalisme Er - Learning Guru Kafa siri 2 2021 ini samada secara langsung atau pun tidak.
Rasa bersyukur dan gembira dapat mengikuti kursus ini kerana dapat menimba ilmu yang sangat berguna khususnya kepada diri saya sendiri sebagai seorang Guru Kafa yang profesional in shaa Allah.
Melalui kursus ini juga,saya telah mendapat bahan2 rujukan yang sangat bermanfaat,yang mana, mungkin tidak saya dapati jika tiada kursus seperti ini.
اخير الكلام و بالله توفق و الهدايه ثم السلام عليكم و رحمه الله و بركاته
Terima kasih banyak-banyak kerana mengadakan kursus ini untuk guru kafa, terutama kepada guru kafa yang lama. Kursus ini dapat menambahkan lagi pengetahuan guru dari segi p&p yang lebih baik.
Alhamdulilah seleaai ujian kesemua soalan hari ini,walau terpaksa merangkak mencari jawapan dan proses ulangan namun akhirnya berjaya ....Tahniah kepada Jakim yang memberikan semangat membina kepada guru-guru kafa dalam mengharungi cabaran perkembangan ilmu masa kini.
Tahniah PPK Kafa,PKD,serta semua guru kafa Sabah.
Alhamdulillah..kursus yang sangat bermanfaat dan berguna
Terima kasih pihak JAKIM atas kursus yang dianjurkan ini. Alhamdulillah, banyak ilmu yang bermanafaat yang dikongsikan sepanjang kursus ini, dan InshaAllah akan menjadi garispanduan bagi kami guru-guru kafa untuk meningkatkan dan menambahbaik kaedah pengajaran dan pembelajaran di masa akan datang. Terbaik..
TERIMA KASIH DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG TERLIBAT DALAM MENGENDALIKAN KURSUS PROFESIONALISME GURU KAFA SIRI 2 2021....SAYA SANGAT TERUJA DAN BERSYUKUR KERANA DENGAN ADANYA KURSUS ATAS TALIAN BEGINI DAPAT MEMANTAPKAN LAGI PENGETAHUAN KAMI SEBAGAI GURU KAFA DALAM PEDAGOGI PENDIDIKAN ISLAM KURSUS INI SANGAT MEMBERI IMPAK BESAR KEPADA DIRI SAYA DAN SAYA AKAN MENGAPLIKASIKAN TEKNIK-TEKNIK YANG TELAH DIKONGSI DENGAN SAYA DENGAN SEBAIKNYA....TERIMA KASIH SEKALI LAGI KEPADA PENGARAH, PPK ,PKD DAN SEMUA ADMIN-ADMIN HQ.

P/S MINTA TOLONG ADMIN TAMBAH NAMA BAPA SAYA JUGA ( RAFIEDAH BINTI NUAR )
Kursus yang sangat memberi manfaat kpd guru2 KAFA untuk lebih mengenali JAKIM dgn lebih terperinci.juga membantu mempertingkatkan lagi kaedah2 pengajaran guru semasa PDP.
Saya sudah selesai Final Quiz seksyen B pada 23 Ogos. Mohon review my quiz supaya jika ada ulangan saya boleh bersedia.

Terima kasih kerana membantu.
Alhamdulillah..mohon buat penambahbaikan sistem kuiz.terima kasih
Soalan2 yang mencabar minda..Tapi amat berguna utk memahami ttg pedagogi pendidikan..terutama sekali bagi pengenalan jakim,garis panduan kafa dan kurikulum kafa 2.0..Masuk 5 hari belum dapat keputusan kuiz 11..Diharapkan di lain masa sistem dapat ditingkatkan ..JazaakAllahu khoiron kathiro kepada Admin, staf2 HQ dan pensyarah2 atas ilmu yang diberi ..
Alhamdulillah terima kasih KAFA Sabah dan JAKIM Cawangan Sabah kerana memberikan kursus yang sangat berguna untuk menambahkan lagi ilmu pengetahuan kepada guru-guru. Saya telah selesai menjawab semua soalan dalam Kursus Profesionalisme Guru KAFA. Diharap kepada guru-guru yang lain juga akan berjaya menyelesaikan kursus ini dengan jayanya.
Alhamdulilah telah selesai menjawab kesemua soalan,berdebar menunggu keluar keputusan seksyn B,trskip lg satu soalan.satu pengalaman yang agak mencabar,terutama bagi guru2 yg tinggal di kawasan pedalaman yg jauh dr capaian internet.
Kursus jd leB mcabar bila mana loading y mrisaukn slps button finish..hahaa.. totally, ia satu kaedah y tbaik (di musim pandemik) utk mbri kfhmn pd guru2 scra mnyeluruh ttg konsep2 pdp dn kurikulum y leB bkesan kpd murid2.. Tlalu byk unsur suspen, bila mn loading2 tsbut, mnyebabkn t'skip soalan leB drpd 1, dan debaran mnanti kptsn kuiz 11, utk mdptkn sijil klulusan.

Wlaubgaimanapn, ianya trasa leB bmakna bila pjuangan tsebut, dhargai & dhadiahkn sehelai sijil phrgaan. Totally, ia nya satu pngalaman y terbaikk & mnyeronokkn.. =)
Assalamualaikum admin... Bolehkah ulang sekali lagi kuiz 01.
Alhamdulillah...selesai mengikuti kursus dan menjawab exam...terbaik warga jakim sabah...semoga lebih cemerlang...gemilang dan terbilang....aaminnnn....
Alhamdulillah, kursus ini memberi impak yang sangat besar kepada diri saya, banyak ilmu baru yang dapat saya terokai. Terima kasih kepada pihak penganjur.
Kursus e-Learning ini sangat membantu kefahaman serta penghayatan guru berkaitan jawatan dan majikan. Syabas dan tahniah kepada pihak pengurusan yang telah merancang kursus Ini, namun berikut beberapa kelemahan yang difikirkan penambahbaikan kursus ini bagi memudahkan guru menjawab.

1. Masalah butang 'next' yg menyebabkan soalan melangkau.
2. Kualiti video yang kurang memuaskan menyebabkan gangguan kepada guru untuk memahami isi kursus
3. Ada soalan yang tidak mempunyai jawapan yang betul.

Cadangan

1. Guru mencadangkan kursus ini boleh diulang (butang back) mnjawab soalan yang sudah dijawab sebelumnya.
2. Autoreset yang lebih cepat dan pantas untuk memudahkan admin & guru.
Alhamdulillah... Program kursus nie memang bagus untuk guru-guru kafa, bagi menambah baik pengetahuan dalam mengajar dan mendidik murid melalui kaedah kaedah yang di kemukakan oleh penceramah.
Mohon ulangan kuiz dua untuk dibuka


Terima kasih
Saya mohon untuk cek soalan 11 (B),kerana takut sekiranya gagal tidak sempat mengulang
Kursus yang trbaik & 100% fokus pada stiap slot yang diberikan. Sesuai dilakukan untuk guru 6 bulan skali supaya sentiasa peka dengan tugasan masing².
Alhamdulillah.Kursus ini dapat membantu meningkatkan pengetahuan dan kemahiran mengajar.Banyak ilmu dan info terbaru yang dapat dipelajari dan dimanfaatkan.Terima kasih untuk semua yang menjayakan elearning ini.
Finel exam ( seksyen B ) lambat keluar keputusan...
Assalamualaikum,saya mahu ulang kuiz 5.
Final exam seksyen b lambat dapat keputusan
Kursus ini baik untuk Memantapkan lagi pengetahuan guru dalam bidang pendidikan dan menjadikan pdp lebih berkesan dan berkualiti
assalamualaikum mau ulang kuiz 3,5 dan 6
Alhamdulillah saya telah selesai mengikuti Kursus Profesionalisme Guru KAFA Siri 2/2021 melalui atas talian E-•learning ini sangat baik untuk setiap guru mendapatkan input dan bimbingan diri penceramah yang bertauliah dengan mudah walau di mana berada dan bila-bila masa sahaja. Kuiz yang diberikan sangat praktikal dan dapat membantu guru mengetahui hal-hal sebenar berkaitan dasar dan pendidikan.
Assalamualaikum.. Kenapa saya tidak boleh ulang semula kuiz saya yang gagal.. Mohon pencerahan..
Macam mana mahu dapatkan sijil.
Bolehkah menjawab balik kuiz yg gagal?
Sangat mencabar kepada guru, dan sangat memberi semangat untuk guru lebih maju kehadapan.Syabas........
Alhamdulillah.. Mndpt ilmu yg bermanfaat brkaitan KAFA..
Tq admin dan team atas medium ini..
ada soalan yang saya jawab betul tapi ditanda salah dan satu soalan itu sahaja yang membuat saya tidak lulus
assalamualaikum saya belum dapat mengulang ..kuiz 03
Kenapa sampai sekarang saya masih belum boleh menjawab 10 FINAL EXAM, tidak kelihatan BUTANG SETERUSNYA. Saya sudah cuba macam2 cara tapi tidak juga kelihatan.
salam...slot 2 saya dapat soalan lain....dah jawab betul...dapat result soalan lain dan salah....kerana 1 soalan buat saya GAGAL......mohon semak dan ulang kuiz
TQ
Paparan masa bergerak untuk menjawab soalan tiada. Kalau ada lagi okey, untuk memudahkan guru-guru dapat membahagikan masa menjawab soalan.
saya harap diletakkan button previous pada soalan supaya guru boleh menyemak balik jawapan sebelum dihantar
Assalamualaikum...slot 1 ada bentuk soalan yg sama sehingga Sya keliru.dan slot 2 Sya belum habis jwp soalan terus tamat...ada ka ini dari sistem?
Amat kecewa dgn soalan berbunyi 'surat penyambungan Guru Kafa perlu di hantar.......sebelum tamat tempoh lantikan.Saya terpaksa memilih jawapan berdasarkan slot iaitu 6 bulan sedangkan sebelum ini kita dimaklumkan 3 bulan.Ada pula rakan-rakan guru yg lain menjawab ketiga-tiga jawapan 1 bulan,3 bulan dan 6 bulan,namun keputusannya tetap salah(gagal).Disebabkan satu soalan yg mengelirukan sya gagal dlm kuiz slot 2 dan hanya mendapat markah 95% 😔
Kuiz ke 2 saya dah 2 x jawab tidak dapat tengok keputusan .Tidak tau gagal atau pun lulus.Adakah masalah sistem ataupun Line yang tidak ok.
Soalan kuiz 3
Antara berikut tajuk manakah yg termasuk dalam adab bersosial..
Jawapan: Bersukan dan mesyuarat...
Answer: X...... Mohon pencerahan dari Admin....
Jika mengikut nota dikurikulum 2.0 , itulah jawapan yg betul...
Alhamdulillah. Kursus yang sangat baik untuk guru-guru KAFA.

Tahniah Team Pengurusan Kursus Profesionalisme Guru KAFA Siri 2 2021. Well done 👏
Tahniah Penganjur Kursus Profesionalisme Guru KAFA siri 2 2021!

Kursus dan latihan yang sangat baik bagi meningkatkan tahap profesionalisme guru KAFA Sabah khasnya. Terbaik!
Ada soalan yang terlompat disebabkan loading slow dan mohon untuk repeat jawab kuiz 1 ini
Alhamdulillah, segala puji dan syukur kepada ALLAH SWT.
Terima kasih diucapkan kepada semua terlibat dalam mengadakan kursus seperti ini. Kursus ini dapat membantu guru-guru dalam pdp yang dijalankan didalam dan diluar kelas. Disamping itu, guru dapat mengimbas kembali latar belakang jakim dan kafa..
Sistem Kuiz TIDAK MESRA PENGGUNA. Peserta tidak boleh kembali ke soalan-soalan terdahulu untuk menyemak mengubah pilihan jawapan sebelum menghantar semua jawapan.
Tolong buat penambahbaikan:

1. Kuiz 01, tidak boleh dijawab semula

2. Ulangan kuiz hanya sebanyak 2 kali, ini menyusahkan sebab kuiz 1-3 wajib 100%

3. Sekurang-kurangnya passing score untuk kuiz 1-3 tidak perlu sampai 100% baru lulus. Salah 2-3 soalan tu normal.
Ada soalan yg tiada dalam video .
Soalan yang dijawab tidak boleh disemak dan jugakntidak boleh membuat pembetulan jawapan.
بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Setinggi-tinggi penghargaan dan jutaan terima kasih kepada semua yang terlibat dalam menjayakan program Kursus Profesionalisme Guru KAFA Siri 2 2021. Alhamdulillah berkat kudrat Allah SWT dan usaha semampu saya telah berjaya dalam program ini. Semoga segala usaha kita dalam memperjuangkan syiar Islam yang suci murni ini menjadi saham kita semua di akhirat kelak dan mendapat ganjaran pahala syurga Firdausi. InsyaAllah... Aamiin...
bagus kursus ni, sangat menguji fokus dan pengetahuan guru-guru. semoga kafa Sabah akan terus melangkah ke arah yang lebih berkualiti
Kuiz modul 2 itu saya sudah jawab 2kali.. tapi kedua2nya x markah.. kenapakah????
Assalamualaikum...Boleh tk ulang kuiz 1 dn 2
assalamualaikum. Hari ini baru tahu yang peluang untuk mengulang hanya 2 kali. Terbaik. Dan saya sudah 2 kali gagal untuk kuiz 1-3. Mohon ada pertimbangan daripada pihak urusetia. Terima kasih.
Assalamu'alaikum.. Kuiz 2 belum ada score dan mohon ulangan menjawab soalan kuiz 1
Sy mw jwb blik bh soalan kuiz 02 bole
kenapa kuiz 2 saya perlu d jawab smula slps saya sdh lepas mnjawab dan lulus...
mohon mengulang semula kuiz 1.
Memberi peluang kepada guru untuk mengenali dan mengetahui tugas-tugas guru dengan lebih detil agar guru-guru mnjalankan tugas dengan lebih berdisplin.
Harapn sy minta buat ualangan menjwab lg. Sbb sdh 2x gagal. Kuiz 3 ja xlepas lagi. Minta maaf atas slh silap ya. 👌
Mohon ulang smula jawab kuiz 1
Terbaik E-Learning kursus begini, sangat best terutama di musim pandemik ni.. cuma kalau boleh diminta supaya quiz tu kalau gagal , automatik boleh terus ulang jawab semula tidak perlu tunggu masa yang lama . Apapun tahniah dan terima kasih admin yang bangunkan web e-learning ni
banyak soalan yang diajukan tidak bersesuaian dengan video yang disediakan . skema jawapan dengan nota yang diberikan tidak ada kaitan . gunakan sistem stabil . kadang-kadang masalah sistem agak menyedihkan . terdapat satu soalan yang tiga2 jawapan salah , jadi perlu jawab apa tu ya ? diharapkan semua admin dan penggubal soalan boleh menyemak soalan sebelum mengajukan kepada peserta kursus agar semua peserta berpuas hati dan gembira . :) :) :) :) :)
Alhamdulillah, saya telah pun menyelesaikan kesemua kursus yang diberikan dengan jayanya. Terima Kasih JAKIM dan seluruh pihak yang terlibat kerana bertungkus lumus dalam menyediakan kursus ini. Sungguh banyak ilmu yang saya perolehi.
Saya memohon ulan KUIZ modul pertama
MOHON ULANGAN KUIZ KETIGA UNTUK DIBUKA

TERIMA KASIH MEMBANTU
Mengulangi kuiz 10 balik..
Mohon soalan seterusnya unt kuiz 1